Anjas_bild_komp.jpgKonstnärens dotter Wilhelmina av Per Krafft d.ä. (1782)


Blygsamhet eller slughet?


Tavlan föreställer en ung flicka som sitter på en mörkrosa sammetsstol. Men vi ser endast stolsryggen eftersom konstnären försökte rikta uppmärksamheten mot flickan som är hans dotter och är purung.
Hon sitter snett på stolen med sin blick riktad bort från åskådarna, hennes huvud böjer hon smått ned fram och hon håller sina händer knäppta på sina knän.
Den här unga flickan ser charmig, snäll, söt och kokett ut. Men på samma gång kan man se att hon ser blygsam ut. Flickans kläder är litet mer prydliga än vanliga kläder tror jag.
Hon har långt brunt hår i en fläta. Hennes hår pryds av ett ljusrosa hårband med en liten rosett i samma färg och med några vita dunfjädrar.
Det verkar som om flickan är blyg, förlägen och lite spänd. Allt, bland annat blick och pose, uttrycker hennes blyghet. Hon vill inte visa sina ögon. Den här situationen är antagligen ny och obekant för henne. Nu vill hon vara obeaktad. Eller alldeles tvärtom, finns det kanske en viss slughet i den här unga flickan? Med sin pose visar hon sin magnifika klänning, särskilt visar hon sitt praktfulla smycke i håret.

Det här porträttet av den unga flickan visar att från sin födelse har varje flicka (och sen kvinna) de två olika egenskaperna: blygsamhet och slughet.