Karl XII:s likfärd av Gustaf Cederström Karl_XIIs_likfard_G_Cederstrom_282x200.jpg

Den här tavlan föreställer om Karl XII's färd tillbaka efter kriget.Den svenska hären hade förlorat kriget i vilket deras kungen Karl XII gick bort. Den 30 november 1718 var Karl XII i Norge .Svenskarna hade nått fram till Fredrikstens fästning nära Halden och höll på att gräva löpgravar för att kunna inta fästningen. Under inspektion i löpgravarna träffades Karl XII av ett skott i huvudet.Han avled omedelbart.

Det var vinter och det var jättekallt. Den marscherande hären kom förbi kurvan där en jägare och hans son samt hans hund stod vid sidan av vägen. När de hade sett fler skadade soldater och sin dödade kungen sörjde de och hans hunden skällde högt ( kanske förstod den här hunden vad som hade hänt). Sex soldater bar båren som deras kungen la på och skötte jättefint .En soldat lyfte flaggan högt .Flaggan är en nationell symbol.Jag tycker de stora soldaterna är trötta på att kriga och hämnar stor sorg för sin kungen. Svenskana saknat en stor kung.

När jag studerar den här tavlan känner jag sorg. Segern avled många människor och många barn har förlorat sina pappor också.