Att beskriva platser (miljöer) enligt http://bit.ly/Krln6C

Med en bra platsbeskrivning kan man ta med sig läsaren vart man vill!
Beskriv platsen med så många detaljer att läsaren kan skapa sig inre bilder och känna sig förflyttad dit!

Några tips när du beskriver en plats:

TÄNK PÅ ATT VI HAR FEM SINNEN! (SYN, HÖRSEL LUKT-, KÄNSEL- OCH SMAKSINNEN)

Beskriv alltså inte bara vad som SYNS och HÖRS, utan vad som LUKTAR, SMAKAR och KÄNNS.

Exempel:
Stenarna skimrar i vattnet. Det luktar tång och havet smakar salt. Vinden känns kall och det mörknar, snart måste jag gå.BESKRIV PLATSEN VID EN BESTÄMD TIDPUNKT

Vid en bestämd årstid / Vid ett bestämt klockslag / Vid ett bestämt väder

Välj årstid, tidpunkt på dygnet, väder så att det ger din berättelse den stämning du vill skapa - en läskig berättelse blir ju till exempel läskigare om det är sent på natten och det stormar ute.

Exempel:
Det luktar bensin. Solen skiner från en blå himmel och maskroserna vid vägkanten lyser gula. Killen på macken öppnar för dagen och kisar mot solen.BYGG UPP EN STÄMNING
genom att först välj ut några detaljer du beskriver (men inte för många detaljer, det blir tråkigt).

Exempel:
Mörkret sänkte sig som en regntung matta. Dörren stod på glänt och ett svagt ljussken mötte hennes ögon.


Och i stället för att skriva "det var en stormig höstdag" kan du beskriva platsen utan att ens använda orden storm och höst.
Exempel:

Det var fortfarande lite kyligt och den starka vinden blåste nästan bort dörren när jag öppnade. Jag kunde känna lukten av eldade löv och lite här och var låg skräp som vinden hade fört med sig.


LÅT DET HÄNDA NÅGOT PÅ PLATSEN JUST I DET ÖGONBLICK DU SKRIVER
Vardagligt eller dramatisk. Till exempel vad en människa sysslar med, vilket kan vara ett bra sätt att tala om vad det är för årstid eller tid på dygnet.

Exempel:
Mannen sprang med full fart ner mot vattnet, slängde sig i och ropade glatt "Härligt!" .

Eller vad som händer i naturen:

Vågorna rullar in mot uddens klippor. Trädens knoppar har har just börjar spricka ut. Den uppåtgående solens strålar träffar vattenytan och himlen skiftar i rosa.FÖRSÖK GESTALTA VAD PERSONEN DET HANDLAR OM GÖR (SER, HÖR, KÄNNER) PÅ PLATSEN.

Om man beskriver kan det bli så här: Kalle var arg. Men om du gestaltar kan du skriva så här:
Kalle kastade fiskepöt i sjön medan han svor så det osade.SKRIVÖVNINGAR

1 Beskriv din favoritplats. Det kan vara en hörna i ditt rum, eller en plats du gärna besöker.
Beskriv platsen på ett sådant sätt att den som läser förstår hur bra du tycker om det här stället. Glöm inte ord som beskriver ljud och dofter. Finns det några människor eller djur där? Vad gör de i så fall?

2 Föreställ dig en riktigt härlig plats utomhus, ett ställe att drömma sig bort till. Låtsas att du är på platsen vid en bestämd tidpunkt.
Vilka detaljer tar du med för att tala om vilken årstid det är? Hur beskriver du vädret bäst genom att berätta vad en person på platsen gör, eller upplever med sina sinnen?

3 Föreställ dig en riktigt kuslig plats, ett ställe där du helst inte skulle vilja vara.
Låtsas att du (eller någon) är på platsen vid en bestämd tidpunkt. Beskriv med målande ord.
Vilken detaljer berättar om vilken tid det är det på dygnet, ? Händer det något eller har det nyss hänt något? Hörs det något ljud, känns det någon särskild lukt?

Uppgift SommarSASgrund
4 Välj en miljö på Skansen som tilltalar er. Undersök miljön när ni är på plats. Andas in atmosfären där.Ta anteckningar och bilder, filma gärna om ni vill. Skriv tillsammans (max en A4-sida med text, 12 p), skicka till läraren för rättning och kommentarer, bearbetar texten igen, skickar till läraren en gång till. Publicera sedan på wikin här. Efter det förbereder ni en presentation för hela klassen.

Gruppindelningen hittar ni här.

Förslag på miljöer ni kan välja: t.ex. en historisk byggnad, en gammaldags affär, en verkstad, en utomhusmiljö eller en del av djurparken. Ni kan redan i förväg informera er om Skansen och allt man kan utforska där.

När ni är på Skansen gör ni anteckningar, tar bilder och de som vill kan filma också, kanske vill ni även komplettera med en kort intervju. Mobiltelefonenär ett utmärkt redskap (digitalkamera går också bra naturligtvis).
Kolla några bra mobilappar, t.ex. Catch, Minus eller Evernote. Med dem kan ni gratis spara och dela material med varandra. Samtliga finns även för er dator.

Efter besöker skriver ni texten tillsammans i er grupp där alla bidrar och är delaktiga i skrivprocessen. Ni kan med fördel skriva tillsammans i Google dokumentoch dela dokumentet med läraren för rättning och kommentarer.
Ni som inte vill använda Google dokument kan skriva i Word men kom ihåg att ni då behöver samarbeta om texten på plats om ni inte använder er av Sky Drive. Inga handskrivna texter tas emot för kommentar och rättning.
När texten är sluträttad av läraren publicerar ni den tillsammans med bilder (eller video) här på wikin. En anvisning finns på sidan men ni kan studera mer här. Det finns bra filmer på denna hjälpsida som visar och förklarar exakt hur man gör. Vid problem fråga mig.

Glöm inte att skicka mejl till mig så att jag kan bjuda in er till wikin.

När ni börjar skriva, nämn gärna lite fakta om miljön, men glöm då inte att ange källan där ni har tagit informationen ifrån. Det är också viktigt att ni markerar citat om ni använder sådana. Om ni sammanfattar någon annans text behöver ni refererar till personen och källan (var informationen kommer ifrån) och kom ihåg att ni uttrycker er med era egna ord. Att kopiera text från t.ex. Internet är inte tillåtet, det kallas för att plagiera en text. Man kan lära sig mer om hur man ska göra på korrekt sätt här. Era texter kommer att skickas in till Urkund, ett program som upptäcker plagiat.
Meningen är att ni ska skriva en levande text där ni försöker använda er av många beskrivande adjektiv. Ni får gärna skriva på ett personligt sätt där ni återger era personliga upplevelser av platsen.

Som en sista deluppgift ska ni presentera er plats/miljö för era klasskamrater. Använd er gärna av ett presentationsprogram som t. ex. Power Point eller prova gärna något nytt, t.ex. Prezi eller Animoto. Dessa två är gratisprogram och ligger i molnet.

Ta också gärna en titt på kursplanen. och fundera på .


Exempel på miljöbeskrivningar


Exempel på en enkel miljöbeskrivning http://bit.ly/KPrOMd

Gröna Lund

Det är ett nöjesfält. Man kan åka bil, båt eller spårvagn dit. Gröna Lund är Sveriges näst största nöjesfält. Det ligger på Djurgården i Stockholm. Runt Gröna Lund finns det vatten. Det är staket runtomkring. På Gröna Lund finns det jättemånga karuseller. T.ex. Kvasten, Twister, Insaine, Fritt fall, Uppskjutet, Tilt, Vilda musen och Tekopparna. Det finns en sida för lite yngre barn och en sida för de äldre. Det finns chokladhjul, kiosker, restauranger och spel. Man hör karuseller och massor av barn och vuxna som skriker. Det finns många toaletter. Några av karusellerna går ut över vattnet. Det doftar sockervadd. När man ska åka en del karuseller så brukar det vara väldigt långa köer. Man kan få se konstiga clowner som följer efter när man går. Man kan även få se människor som går på långa styltor. Mitt inne på Gröna Lund finns det en stor scen där artister uppträder.

eller jämför med den här

"Perrongen luktar kaffe av pappersmuggar som folk värmer sina händer kring; och så en lukt som är svårare att förklarar, den påminner om bränt gummi. En man i svart kostym står och äter pommes frites ur en skrynklig påse. Klockan är halv nio på morgonen och en grå dimma ligger över spåren. Det känns som om alla förutom han är på väg någonstans". ur När du blundar tittar jag av Gunnar Ardelius

eller

Regndropparna trummar mot fönsterblecket. På bordet finns en ensam kopp med fat och på en stolsrygg hänger en blöja på tork. Det luktar fränt från sophinken i hörnet. Hon måste haft bråttom då hon gav sig av. http://www.bissefalk.nu/Skrivtips.html

eller lite svårare


Strindberg i Röda rummet (Antologi 2, sid. 271):

Det var ett gammalt envånings trähus, som klättrat upp på en bergknalle och som såg ut som om det hade höftsjukan; det var skäckigt som om det hade haft spetälskan, ty det skulle en gång målas, men det kom att stanna vid spacklingen; det såg eländigt ut på alla sätt, och det var knappt att man kunde sätta tro till brandförsäkringsmärket, som satt och ärgade och lovade att en fenix skulle kunna stiga upp ur den brasan.

eller

Camus i Gästen (Antologi 3, sid. 134):

De gick en timme och vilade sig sedan invid en nålvass kalkstensklippa. Snön smälte undan allt snabbare, solen sög genast upp pölarna, putsade snabbt av högslätten som undan för undan torkade och skälvde liksom luften själv. När de började gå igen ekade marken under fötterna på dem. Med långa mellanrum klöv en fågel rymden framför dem med ett jublande skri. Daru insöp det friska ljuset i djupa drag. Han fylldes av hänförelse inför den välbekanta stora vidden som nu låg nästan alldeles gul under sin blåa himmelshuva.


Som du säkert la märke till behöver man använda beskrivande adjektiv för att göra en miljöbeskrivning levande.
Det är även bra att varva med personbeskrivningar av människor som befinner sig på platsen. Personerna kan "lyfta" och karakterisera miljön ytterligare.Tänk på det här:

I en film använder regissören kameran och musiken för att beskriva miljöer, naturligtvis också människor. När du skriver är dina ögon din kamera och din musik.

En mästare på miljöbeskrivningar var Alfred Hitchcock - här kan du titta på ett exempel ur The Birds